Friday, April 15, 2011

Ais krim Goreng!








Emm... berebut-rebut semua makan ais krim goreng. Keluar kuali je, terus masuk mulut. Tak sampai 10 saat licin....
Kat restoran mamak ada la jual, sesetengah kedai sejuk-beku pun ada jual tapi tak semua. Jadi, Ashraff sibuk suruh buat, oklah google je, mesti jumpa.

Nak buat sendiri? Senang saje, resipinya:

1. 1 buku roti
2. Ais krim (perisa apa-apa je)

Cara:

1. Ceduk aiskrim ( boleh guna sudu kalau tak de pencedok ais krim) jadi bentuk bulat
2. Simpan dalam peti dingin beku (freezer la tu) biarkan semalaman untuk dapatkan hasil yang terbaik
3. Roti bentukkan bulat menggunakan pemotong pai atau apa-apa acuan bulat yang sesuai
4. Canaikan dengan "rolling pin" (apakah bahasa melayu nye..?) untuk menipiskan roti
5. Letak ais krim yang telah beku semalaman, lapiskan satu lagi roti, lekatkan tepi roti dengan air
6. Simpan semula dala peti dingin beku (sebaiknya semalaman atau 6 jam)
7. Setelah 6 jam, untuk menggoreng, pastikn minyak telah panas, goreng sampai nampak garing sahaja terus keluarkan ( 20- 30 saat je)

Selamat mencuba.

Susunan gambar tu terbalik sikit... pandai-pandai la tengok ye

1 comment:

  1. hmmm...cam sodap yo! buleh de torai neh..miahahahahaa

    ReplyDelete